قسمت چهارم: ذکر درک فضا


زمان مطالعه : 3 دقیقه
کد خبر : 21294
تاکنون چقدر زمان، در ارتباط با تفکر برای جهان بی نهایت بزرگ تخصیص داده ایم؟! مگر این یک توصیه از ناحیه خداوند سبحان نیست؟ مگر می شود خداوند بزرگ مطلبی را بدون حکمت در قرآن بیاورد؟ این قطعاً به نفع انسان بوده که به آن در آیات مختلف قرآن اشاره نموده است.

تاکنون چقدر زمان، در ارتباط با تفکر برای جهان بی نهایت بزرگ تخصیص داده ایم؟! مگر این یک توصیه از ناحیه خداوند سبحان نیست؟ مگر می شود خداوند بزرگ مطلبی را بدون حکمت در قرآن بیاورد؟ این قطعاً به نفع انسان بوده که به آن در آیات مختلف قرآن اشاره نموده است، اقامه نماز، روزه و... همه و همه از سوی خداوند برای انسان تجویز شده است که البته به آنها عمل می شود.

به آیه ۵۸ و ۵۹ سوره فرقان توجه بفرمایید:

.
.
وتوكّلْ على الْحيّ الّذي لا يموت وسبّحْ بحمْده وكفى به بذنوب عباده خبيرًا۵۸الّذي خلق السّماوات والْأرْض وما بيْنهما في ستّة أيّامٍ ثمّ اسْتوى على الْعرْش الرّحْمن فاسْألْ به خبيرًا۵۹(سوره: فرقان)
و بر آن خدای زنده که نمی میرد توکل کن و او را همراه با ستایش وی، از ناتوانی و بی دانشی و دیگر کاستی ها منزه شمار، و همین بس که او به گناه بندگانش آگاه است.۵۸بر آن کس توکل نما که آسمانها و زمین و آنچه میان آنهاست در شش مرحله بیافرید، آنگاه به عرش پرداخت. اوست خداوند رحمان، پس به او روی بیاور و از وی که آگاه هست بپرس که از هر چیز خبر دهد، حقیقت همان است.۵۹

ملاحظه بفرمایید که خداوند با شناختی که از بشر دارد، ابتدا فرمانی می دهد و سپس انسان را به درک عظمت خدا فرا می خواند تا آن دستور را به خوبی دریافت و باور کند و به آن عامل باشد. خداوند مهربان همه این تمهیدات را برای خوشبختی، سعادت و رستگاری انسان می خواهد اعمال کند، تا انسان ها بهانه ای برای رفتن به سوی انحراف و سرپیچی از فرامین الهی نداشته باشند.

به آیات ۱۹۰ و ۱۹۱ سوره آل عمران توجه بفرمایید:

.
.
إنّ في‏ خلْق السّماوات و الْأرْض و اخْتلاف اللّيْل و النّهار لآياتٍ لأولي الْألْباب۱۹۰الّذين يذْکرون اللّه قياماً و قعوداً و علي‏ جنوبهمْ و يتفکّرون في‏ خلْق السّماوات و الْأرْض ربّنا ما خلقْت هذا باطلاً سبْحانک فقنا عذاب النّار۱۹۱(سوره: آل عمران)
مسلما در آفرينش آسمان ها و زمين و آمد و رفت شب و روز، نشانه‏ هاي (روشني) براي صاحبان خرد و عقل است. ۱۹۰ همان ها كه خدا را در حال ايستادن و نشستن و آن گاه كه بر پهلو خوابيده‏ اند، ياد مي‏ كنند، و در اسرار آفرينش آسمان ها و زمين مي ‏انديشند، (و مي ‏گويند) بار الها اين را بيهوده نيافريده اي، منزهي تو، ما را از عذاب آتش نگاه دار. ۱۹۱

همانان که در هر حال، ایستاده و نشسته و به هر جهتی، ذکر خدا می گویند و در آفرینش آسمانها و زمین تفکر می کنند که: پروردگارا، این جهان را بی هدف نیافریده ای، تو از هر کار باطل و بیهوده منزهی از این رو تحقق رستاخیز و کیفر و پاداش آن حتمی است، پروردگارا، ما را از عذاب آتش آن روز نگهدار.

در اینجا نیز دستور به تفکر در حوزه خلقت آسمانها و زمین صادر شده است.

چه مقدار این دستور عملی می شود؟! موقع خسوف، کسوف، و استهلال، یعنی موقع خسوف و کسوف فقط نماز آیات می خوانیم و برای تشخیص اول و آخر ماه مبارک رمضان بحث استهلال، آنهم به صورت واجب کفایی، با آن برخورد می کنیم، و بعضاً حتی حاضر نیستیم که از خانه بیرون بیاییم و هلال ماه اول و آخر رمضان را رؤیت کنیم و...

خداوند در آیه ۱۹۰ و ۱۹۱ سوره آل عمران تأکید دارد که به خلقت جهان بزرگ اندیشه شود، و اندیشمندان این حوزه را صاحبان فکر نامیده است. صاحبان فکری که با یاد و یادآوری خداوند، دارای فکر شده اند (یعنی ذکر باعث فکر می شود).

لطفاً به این اشعار از عطار نیشابوری توجه کنید:

راه رو را سالک ره فکر اوست ــــــــــــــــــــــــــــــ فکرتی کان مستفاد از ذکر اوست

ذکر باید گفت تا فکر آورد ــــــــــــ___ــــــــــــــــــ صد هزاران معنی بکر آورد

(فی الحکایه و التمثیل)

حال، این ذکر که به آن اشاره شده است، چیست؟

با تحقیقی که انجام شده از همین آیات ۱۹۰ و ۱۹۱ از سوره آل عمران مستفاد می گردد، می توان دو جمله زیر را نیز جزو اذکار آورد.

۱- ربّنا ما خلقْت هذا باطلًا 

۲- سبْحانك

بنابراین با گفتن این دو ذکر، انشاءالله از آتش دوزخ در امان خواهیم بود و هر روز فکر نو و جدیدی را خداوند سبحان به ذهن ما خواهد رساند.

و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته

تصاویر

نظرات شما
آدرس : تهران، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی، کوچه لادن، پلاک 20
تلفن : 83530-021
ایمیل : pr@isti.ir
//isti.ir/ZyVc
ستاد توسعه فناوری حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته

معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان

ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته