چشمانداز زمین از سطح ماه
سازمان فضایی چین بهتازگی جدیدترین تصاویر دریافت شده از سوی ماهواره مطالعاتی ماه بانام کوئه کیو منتشر کرد. این ماهواره از سوی ریز ماهواره دیگری که مجهز به دوربینهای ویژه تصویربرداری است، حمایت میشود.
یکی از چالشهای پیش روی سازمانهای فضائی؛ بحث اکتشاف ماه و اعزام فضاپیما و کاوشگر به تنها قمر کره زمین است. از یکسو هزینه این مأموریت بسیار زیاد بوده و از سوی دیگر وجود منابع معدنی غنی ماه میتواند انگیزهای قوی برای انجام این مأموریت محسوب شود.طی دهههای گذشته شاهد انجام شدن صدها مأموریت فضائی مختلف از سوی سازمانهای فضائی کشورهای گوناگون جهان بودهایم که شامل طیف وسیعی از فعالیتها ازجمله ارسال ماهواره به مدار زمین؛ تعمیر، تجهیز و اعزام فضانورد به ایستگاه بینالمللی، مطالعات سایر سیارهها و دنبالهدارها و حتی اکتشاف مریخ هستند اما پس از عملیات اعزام انسان به ماه از سوی ایالاتمتحده امریکا که چند دهه از اجرای آن میگذرد، هنوز عملیات مشابهی انجامنشده است.
گفتنی است، پروژه اکتشاف ماه توسط کشور چین بانام یوتو (Yutu) و با هدف کاوش در ماه و بررسی و تحقیقات جدید، طی سالهای اخیر کار خود را آغاز کرده و در این برنامه روباتی طراحیشده است که مأموریت کاوش و بررسی ماه را بر عهده دارد.
ماهواره چینی ارتباطات و مطالعات ماه که بانام کوئه کیو (Queqiao lunar communications relay satellite) شناخته میشود، پس از سفری بیستروزه از شروع مأموریت خود به ریز ماهواره لانگ جیانگ ۲ (Longjiang-2) ملحق شده و بدون اتلاف وقت، تصاویر ارزشمندی از زمین و سطح ماه دریافت و ارسال کرده است.
یکی از مهمترین مأموریتهای این عملیات، آمادهسازی مطالعات آتی ماهواره ماه نورد چانگ ۴ (Chang"e 4) است که قرار است روی سطح ماه فرود آمده و در بخش پنهان و تاریک ماه، مطالعاتی جدید انجام دهد. پیشبینی میشود این مأموریت تا زمستان سال ۲۰۱۸ وارد فاز اجرائی شده و در دسامبر سال جاری بخشهای ناشناخته ماه موردبررسی قرار گیرد.
گفتنی است در راستای اجرای این برنامه مطالعاتی، همکاریهای متعددی صورت گرفته و دو ریز ماهواره لانگ جیانگ ۱ و ۲ برای این منظور آماده پرتاب شدند اما متأسفانه به دلیل بروز برخی مشکلات، ماهواره لانگ جیانگ ۱ دچار نقص فنی شده و پرتاب نشد و در حال حاضر تنها ریز ماهواره لانگ جیانگ ۲ به ماهواره مطالعاتی ماه با عنوان کوئه کیو، کمک میکند.
ریزماهواره لانگ جیانگ ۲ تنها دارای حدود ۵۱ سانتیمتر طول بوده و دوربین تصویربرداری آن توسط متخصصان عربستان سعودی ساختهشده است. این ماهواره قادر به انجام مأموریتهای نجومی رادیویی و آزمایشی رادیویی آماتوری از یونوسفر زمین است. در حال حاضر این ماهواره در فاصله پانصد هزار کیلومتری زمین قرار دارد.
لازم به توضیح است که سازمان فضائی چین برنامهای درازمدت برای انجام کاوش و مطالعه در سطح ماه تدوین کرده و در همین راستا دولت چین بهطور رسمی اعلام کرد در نظر دارد جستجوگر ماه نورد خود را که قرار است در مطالعات پروژه اکتشاف ماه مورداستفاده قرار گیرد تا سال ۲۰۲۰ به مأموریت اعزام کند. این ماه نورد بانام Chang"e-4 معرفیشده است.
بر اساس اطلاعات منتشرشده، این فضاپیما قرار است در این عملیات آزمایشی، به مأموریت اعزامشده و ضمن بررسی شرایط تکنیکی آن، اطلاعاتی نیز از سوی این ماه نورد جمعآوریشده و به زمین مخابره خواهد شد.
گفتنی است فضاپیمای چانگ ۴، بهعنوان پشتیبان فضاپیمای چانگ ۳ محسوب میشود. چانگ ۳ در سال ۲۰۱۳ مأموریت خود را با موفقیت انجام داده و فضاپیمای چانگ ۴ مأموریت تکمیلی این پروژه را بر عهده خواهد داشت. فضاپیمای Chang"e-3، نخستین فضاپیمای چینی است که به ماه رسید. این فضاپیما و ماه نورد، در سال ۲۰۱۳ به مأموریت خود اعزامشده و نام چین را بهعنوان سومین کشوری که موفق به دسترسی به ماه شد، در تاریخ ثبت کردند.
منبع: سیناپرس