قسمت اول: مروری بر سند جامع توسعه هوافضای کشور


زمان مطالعه : 4 دقیقه
کد خبر : 19988
مرکز ملی فضایی ایران وابسته به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف هماهنگی، سیاست گذاری، برنامه ریزی و نظارت و با استفاده از ظرفیت های قانونی مربوط به مراکز عالی تحقیقاتی، شکل گرفته است. (جهت مشاهده ادامه مطلب کلیک کنید.)

مرکز ملی فضایی ایران وابسته به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف هماهنگی، سیاست گذاری، برنامه ریزی و نظارت و با استفاده از ظرفیت های قانونی مربوط به مراکز عالی تحقیقاتی، شکل گرفته است. تقسیم کار ملی در حوزه فضایی در اولویت مرکز ملی قرار دارد و با توجه به این که بخش فضایی از موارد اولویت های «الف» فناوری جمهوری اسلامی ایران می باشد، این مساله لزوم توجه به سیاستگذاری در این بخش را روشن می سازد. بنابراین مرکز به شناسایی نهادهای مرتبط در بخش فضایی کشور پرداخته، خلاء و موازی کاری های موجود در دستگاه های ذیربط در زمینه فضایی را مرتفع نموده، خطوط کلی و جزئیات تقسیم کار ملی در این حوزه را ترسیم کرده و پیشنهاداتی در جهت اجماع و انسجام بخشی فعالیت ها در حوزه فضایی ارائه می نماید.

در این راستا و با توجه به بندهای مندرج در سند جامع توسعه هوافضای کشور، مصوب جلسه مورخ ۱۹/۱۰/۱۳۹۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی (پیوست ۲) که شامل: 

۱. فصل ۲ چشم انداز با ایمان به یاری پروردگار آسمان ها و زمین و تکیه و توکل بر او، در افق ۱۴۰۴، بخش هوافضای جمهوری اسلامی ایران با توسعه علم و فناوری و انتشار آن، قطبی خواهد بود:

بند ۳: متناسب با فرهنگ و ارزش های اسلامی- ایرانی؛

۲. فصل ۳ ارزش های بنیادین - ارزش های بنیادین مذکور در نقشه جامع علمی کشور به عنوان ارزش های بنیادین تمام بخش های علم، فناوری و نوآوری، بر این سند نیز حاکم می باشند. در این راستا موارد زیر به عنوان ارزش های بنیادین بخش هوافضای کشور مقرر می گردد:

بند ۳:  توجه به اصل عقلانیت در مدیریت کلان حوزه و تکریم علم و عالم و احترام حقوقی و اخلاقی به آفرینش های فکری- علمی و بهره گیری از آنها در چارچوب نظام ارزشی اسلام و استقرار توحید و عدالت؛

۳. فصل ۴ سیاست های کلان - بند ۱: تأکید بر تولید علم بومی و توسعه علوم مربوط و نظریه پردازی در عرصه تولید فلسفه های مضاف مرتبط با بخش هوافضا با تکیه بر مبانی معرفتی اسلامی؛

۴. فصل ۵ اهداف و راهبردهای کلان حوزه فضایی

۱-۵ حوزه فضایی

۱-۵-الف) اهداف کلان حوزه فضایی

بند ۱: شناخت عظمت و نظم حاكم بر جهان و آسمان ها و پی بردن به حكمت و قدرت خالق جهانیان از طریق گسترش علوم و فناوری ها و اكتشافات فضایی؛

۵. فصل ۵ راهبردهای کلان حوزه فضایی

۱-۵ حوزه فضایی

۱-۵-ب) راهبردهای کلان حوزه فضایی

بند ۵: استفاده از دستاوردهای فضایی در شناخت کیهان و توسعه اخترفیزیک و نجوم و بازخوانی ذخایر اسلامی در این عرصه و بررسی تناسب آنها با علوم جدید؛

۶. فصل ۵ راهبردهای کلان حوزه فضایی

۱-۵ حوزه فضایی

۱-۵-ب) راهبردهای کلان حوزه فضایی

بند ۶: حمایت از پژوهش های بنیادین با تکیه بر مبانی معرفتی اسلامی به منظور تولید، توسعه و تقویت علوم پایه مرتبط با فضا؛

مرکز ملی فضایی ایران خود را موظف می داند تا با بهره گیری از کلام الله مجید، منابع تفسیری قرآنی، حدیثی و... با همکاری پژوهشگران و مراکز تحقیقاتی فعال در حوزه علوم اسلامی، اخترفیزیک، زیست فناوری و فنی و مهندسی در زمینه «آفرینش جهان» با مخاطبان خود گفتگو نماید. بدین منظور صفحه حاضر با عنوان «قرآن و فضا» تهیه شده و به مرور زمان و با همکاری پژوهشگران علاقمند و صاحب نظران تکمیل خواهد گشت. در اینجا تقاضا می شود نظرات، پیشنهادات و مطالب تحقیقاتی خود را در این زمینه ارسال فرمایید تا بعد از بررسی مورد استفاده قرار گیرد. در این راستا آیات ۵۷ سوره غافر و ۱۹۰و۱۹۱ سوره آل عمران را به عنوان سوتیتر مطالب خود به استحضار می رساند.

.
.
لخلْق السّماوات و الْأرْض أکْبر منْ خلْق النّاس و لکنّ أکْثر النّاس لا يعْلمون۵۷(سوره: غافر)
آفرينش آسمان ها و زمين از آفرينش انسان ها مهمتر است ولي اكثر مردم نمي‏ دانند. ۵۷
.
.
إنّ في‏ خلْق السّماوات و الْأرْض و اخْتلاف اللّيْل و النّهار لآياتٍ لأولي الْألْباب۱۹۰الّذين يذْکرون اللّه قياماً و قعوداً و علي‏ جنوبهمْ و يتفکّرون في‏ خلْق السّماوات و الْأرْض ربّنا ما خلقْت هذا باطلاً سبْحانک فقنا عذاب النّار۱۹۱(سوره: آل عمران)
مسلما در آفرينش آسمان ها و زمين و آمد و رفت شب و روز، نشانه‏ هاي (روشني) براي صاحبان خرد و عقل است. ۱۹۰ همان ها كه خدا را در حال ايستادن و نشستن و آن گاه كه بر پهلو خوابيده‏ اند، ياد مي‏ كنند، و در اسرار آفرينش آسمان ها و زمين مي ‏انديشند، (و مي ‏گويند) بار الها اين را بيهوده نيافريده اي، منزهي تو، ما را از عذاب آتش نگاه دار. ۱۹۱

چند روز دیگر انقلاب زمستانه آغاز می شود و شب یلدا که مدیریت شب و روز را که از آن خداست به یاد می آورد، می تواند یکی از لحظاتی باشد که مومنین در عظمت خلقت باریتعالی تفکر نموده تا از این طریق با ذکر « ربّنا ما خلقْت هذا باطلاً و سبْحانک » شب یلدا را بگذرانند.

والسّلام عليْكمْ ورحْمة الله وبركاته

تصاویر

نظرات شما
آدرس : تهران، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی، کوچه لادن، پلاک 20
تلفن : 83530-021
ایمیل : pr@isti.ir
//isti.ir/ZErc
ستاد توسعه فناوری حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته

معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان

ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته