فشار قیمت‌های پایین پرتابگرهای چینی بر ارائه دهندگان خدمات پرتاب ماهواره‌های کوچک


زمان مطالعه : 4 دقیقه
کد خبر : 32950
شرکت‌های توسعه دهنده پرتابگرهای ماهواره‌های کوچک و شرکت‌هایی که خدمات پرتاب به عنوان محموله ثانویه را ارائه می‌کنند، می‌گویند انتظار دارند پرتابگرهای چینی قیمت‌های پرتاب را کاهش داده و نگرانی‌هایی را در مورد رقابت ناعادلانه ایجاد نماید.

شرکت‌های توسعه دهنده پرتابگرهای ماهواره‌های کوچک و شرکت‌هایی که خدمات پرتاب به عنوان محموله ثانویه را ارائه می‌کنند، می‌گویند انتظار دارند پرتابگرهای چینی قیمت‌های پرتاب را کاهش داده و نگرانی‌هایی را در مورد رقابت ناعادلانه ایجاد نماید.

در یکی از نشست‌های تخصصی که در تاریخ ۱۲ مارچ در کنفرانس Satellite ۲۰۱۸ برگزار شد، مدیران شرکت‌های ارائه کننده خدمات پرتاب گفتند پرتابگرهای کوچک در حال توسعه یا آماده به خدمت در کشور چین (چه از سوی شرکت‌های دولتی و چه شرکت‌های خصوصی) در سال‌های آتی قیمت‌های پرتاب را به شدت کاهش خواهند داد.

ریچ پورنل، معاون توسعه کسب و کار شرکت NanoRacks گفت: «من فکر می‌کنم چینی‌ها قیمت ساخت ماهواره، استفاده از ماهواره و پرتاب را ۱۰ برابر کاهش دهند. این اتفاق در طی ۵ سال آینده رخ خواهد داد.» شرکت NanoRacks امکان پرتاب ماهواره‌های کوچک را به عنوان محموله ثانویه، عمدتا از ایستگاه فضایی بین‌المللی فراهم می‌نماید.

به گفته پورنل، همین الان هم نشانه‌های فشار بر روی قیمت‌های پرتاب دیده می‌شود. وی اضافه می‌کند: «تاسواره‌هایی که زمانی بین ۳۵۰ تا ۴۰۰هزار دلار قیمت داشتند، اکنون با قیمت ۲۵۰ هزار دلار در دسترس هستند و این قیمت کماکان در حال کاهش است. شما می‌توانید فشار عظیمی را از طرف آسیا خصوصا در زمینه پرتاب مشاهده نمایید.»

به عقیده کوت بلیک، رییس شرکت Spaceflight، با ارائه پرتابگرهای جدید از سوی کشور چین، قیمت‌ها تثبیت شده و کاهش خواهند یافت و این موضوع فشار بیشتری را بر روی پرتابگرهای آمریکایی وارد خواهد نمود.

با اینکه به دلیل وجود قوانین صادراتی، شرکت‌های آمریکایی امکان پرتاب ماهواره‌های خود را توسط پرتابگرهای چینی ندارند، ولی تمایل زیادی در شرکت‌های کشورهای دیگر برای انجام این کار وجود دارد. به عنوان مثال، موشک لانگ مارچ ۱۱ در ماه ژانویه تاسواره‌ای را برای شرکت کانادایی کپلر که قصد ایجاد یک منظومه ماهواره‌ای را برای ارائه خدمات رله داده دارد، به فضا فرستاد. علاوه بر این در ماه فوریه، موشک لانگ مارچ 2D دو تاسواره ساخت شرکت دانمارکی GomSpace را برای دولت این کشور و سازمان فضایی اروپا و همچنین دو ماهواره کوچک را برای شرکت آرژانتینی Satellogic با ماموریت سنجش از دور به فضا پرتاب کرد.

شرکت‌های فوق، بر مزایای استفاده از پرتابگرهای چینی تاکید کردند. مینا میتری، مدیرعامل شرکت کپلر، در نشست ماهواره‌های کوچک که ماه گذشته در شهر تورنتو برگزار شد، گفت: «ما به دلیل روابط دوستانه کشورمان، از مزیت امکان استفاده از ظرفیت‌های پرتاب کشور چین برخورداریم.»

احتمال اشباع بازار توسط پرتابگرهای چینی باعث شده برخی توسعه‌دهندگان آمریکایی پرتابگرها، از دولت انتظار اقدام متناسب را داشته باشند.

تام مارکوزیک، مدیرعامل شرکت Firefly Aerospace گفت: «اگر آنها به رقابت ناعادلانه روی آورند، من مطمئنم مسئولین این شهر اقدامات لازم را به عمل خواهند آورد. البته فکر نمی‌کنم چینی‌ها بتوانند برتری آمریکا در صنعت ساخت پرتابگر را شکست دهند.» به عقیده مارکوزیک و دیگران، علیرغم وجود پرتابگرهای چینی، هنوز بازار بزرگی برای پرتاب ماهواره‌های کوچک وجود دارد. دن هارت، مدیرعامل شرکت Virgin Orbit (توسعه دهنده سیستم پرتاب هواپایه LauncherOne) اعتقاد دارد که بازار برای مدت زیادی تشنه پرتاب بوده است. به گفته او، این شرکت برای تداوم فعالیت خود باید بتواند سالانه ۱۲-۱۰ پرتاب داشته باشد ولی با آغاز به کار سیستم LauncherOne انتظار می‌رود تعداد پرتاب‌ها به عددی بسیار بالاتر از این مقدار برسد. 

تام مارکوزیک می‌گوید شرکتش بیشتر روی پرتابگر PSLV کشور هند متمرکز شده است. چرا که این پرتابگر در سال‌های اخیر به ارائه دهنده برتر خدمات پرتاب ماهواره‌های کوچک به عنوان محموله ثانویه پرتاب بدل شده است. شرکت Firefly که پس از ورشکستگی از سال گذشته با مالک جدیدی شروع به فعالیت مجدد نموده است، پرتابگر Alpha را برای افزایش وزن محموله آن به یک تن، بازطراحی نموده تا بتواند بهتر با PSLV به رقابت بپردازد. وی می‌گوید: «من پرتابگر PSLV را به عنوان یک تهدید وجودی برای شرکت‌ خود می‌دانم و آن را بسیار جدی می‌انگارم. به اعتقاد من اگر ما بتوانیم از نظر قیمت با آنها رقابت کنیم، مشتریان پرتابگر ما را به دلیل راحتی بیشتر بر PSLV ترجیح خواهند داد.»

دیگران اشاره کردند که PSLV لزوما ارزان‌ترین گزینه برای پرتاب ماهواره‌های کوچک نیست. به گفته بلیک، شرکت او فضای زیادی را از PSLV برای مشتریان خود خریداری می‌کند ولی این موضوع فقط به دلیل کمبود ظرفیت پرتاب است و نه ارزان بودن PSLV.

جنی بارنا، مدیر پرتاب شرکت Spire و تنها مشتری خدمات پرتاب حاضر در نشست، ضمن تایید گفته بلیک افزود: «شرکت‌های آمریکایی به این دلیل از پرتابگرهای روسی و هندی استفاده می‌کنند که گزینه دیگری ندارند. اگر امکان پرتاب با پرتابگرهای آمریکایی وجود داشته باشد، ما مشتاقانه از آن استقبال خواهیم نمود.»

انتهای پیام / ۱۶۴

تصاویر

نظرات شما
آدرس : تهران، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی، کوچه لادن، پلاک 20
تلفن : 83530-021
ایمیل : pr@isti.ir
//isti.ir/Z4rg
ستاد توسعه فناوری حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته

معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان

ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته