جمع بندی واکنش های بین المللی نسبت به پرتاب موفقیت آمیز ماهواره بر ایران
افتتاح مرکز فضایی امام خمینی (ره) و آزمایش موفقیت آمیز ماهواره بر سیمرغ ، مورد توجه اکثر شخصیت ها و رسانه بین المللی قرار گرفت. اگرچه برخی از آنها این پرتاب را نقض توافق جامع هسته ای ایران با قدرت های جهانی (برجام) توصیف کردند، اما بسیاری دیگر نیز آنرا گامی روبه جلو برای برنامه فضایی روبه رشد ایران...
افتتاح مرکز فضایی امام خمینی (ره) و آزمایش موفقیت آمیز ماهواره بر سیمرغ ، مورد توجه اکثر شخصیت ها و رسانه بین المللی قرار گرفت.
اگرچه برخی از آنها این پرتاب را نقض توافق جامع هسته ای ایران با قدرت های جهانی (برجام) توصیف کردند، اما بسیاری دیگر نیز آنرا گامی روبه جلو برای برنامه فضایی روبه رشد ایران خواندند.
برخی از رسانه ها بین المللی تحریم های تازه آمریکا علیه ایران و روسیه را در راستای فعالیت های موشکی ایران ارزیابی کردند و نسبت به خطر رویارویی ایران و آمریکا هشدار دادند.
برخی نیز به واکنش های وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر «نقض برجام» و «انجام اقدام های تحریک آمیز» اشاره کردند.
یادآوری می شود که موضع گیری آمریکا در قبال پرتاب سیمرغ در حالی است که سنای آمریکا طرح تحریم ها علیه ایران، روسیه و کره شمالی را تصویب کرد.
تحریم ها علیه ایران در رابطه با برنامه موشکی وضع شده است. اخیرا آمریکا 18 فرد و شرکت را به دلایل مشابه تحریم کرد. دولت ترامپ به تازگی برای دومین بار در هفت ماهی که بر سر کار آمده است، پایبندی ایران به توافق هسته ای را نیز تایید کرد.
از جمله این رسانه ها که عکس العمل منفی نسبت به این رویداد از خود نشان دادند، شبکه خبری فاکس نیوز آمریکا بود که به نقل از دو مقام آمریکایی ادعا کرد پرتاب ماهواره بر سیمرغ از سوی ایران موفقیت آمیز نبوده است.
فرماندهی راهبردی آمریکا که همه پرتاب ها از سراسر جهان را رصد می کند، روز پنجشنبه فقط تایید کرد که هیچ ماهواره ای از طریق این موشک در مدار قرار نگرفته است.
این شبکه خبری ضمن اینکه ادعا کرد طراحی ماهواره بر سیمرغ مبتنی بر مدل کره شمالی است، افزود: این طراحی می تواند در راستای توسعه فناوری موشک های بالستیک دوربرد به کار رود.
با وجود اینکه «هیتر نوئرت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه پرتاب سیمرغ را در راستای توسعه موشک بالستیک توصیف کرده بود، «مایک المن» تحلیلگر امور نظامی در واشنگتن با رد چنین ادعایی گفت: فناوری سامانه پرتابههای فضایی با پرتابههای موشکهای دوربرد متفاوت است.
وی در صفحه توییتر خود مدعی شد که هیچ کشوری یک پرتاب کننده فضایی را به موشک بالستیک تبدیل نکرده؛ زیرا کلاهک موشک باید مقاوم به ورود مجدد به اتمسفر باشد، اما ماهوارهبرها به چنین چیزی نیاز ندارند. در واقع این بزرگترین تفاوت آنها در نیازهای عملیاتی است.
در این بین تارنمای روزنامه آمریکایی «واشنگتن اگزماینر» این پرتاب ماهواره از سوی ایران را «هشداری به آمریکا» دانست و مدعی شد که واشنگتن باید برنامه ای مخفی به منظور مختل کردن برنامه موشکی ایران داشته باشد.
این رسانه آمریکایی با اشاره به اینکه ایران «با موفقیت یک ماهواره جدید به فضا فرستاده است» مدعی شد که این اقدام «با هدف پیشبرد برنامه موشکی بالستیک انجام شده است».
«هیتر نوئرت» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دیروز در یک کنفرانس خبری با ادعای اینکه پرتاب ماهواره بر «سیمرغ» ناقض روح برجام است افزود: بسیار نگران حمایت ایران از تروریسم هستیم و این را اقدامی تحریک آمیز می دانیم.
این درحالی است که نیویورک تایمز نوشت: چنین آزمایش هایی طبق توافق نامه هسته ای سال 2015 ممنوع نیست.
در این میان مک تورنبری، نماینده جمهوریخواه و رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان روز پنجشنبه به فاکس نیوز درباره پرتاب آزمایشی موفقیتآمیز ماهواره بر سیمرغ به فضا گفت: این الگو را قبلا با کره شمالی تجربه کرده ایم که می گفتند که این پرتاب موشک ها با اهداف صلح آمیز انجام می شود. اما در واقع کاری که می کردند توسعه برنامه موشکی آنها بود.
از سوی دیگر، مایک المن تحلیل گر امور نظامی در واشنگتن نیز با رد ادعای مقام های آمریکا درباره تهدید آزمایش موفقیت آمیز ماهواره بر سیمرغ گفت، فناوری سامانه پرتابههای فضایی با پرتابه های موشکهای دور برد متفاوت است.
طل عنبر رئیس مرکز مطالعات بنیاد صهیونیستی فیشر نیز امروز در گفت وگو با روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحرونوت اظهار داشت: موضوع ویژه در فرایند شلیک این ماهواره بر، اعلام رسمی آن از سوی ایران است؛ بحث در مورد پرتاب اول موشکی است که معانی مهمی در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ دارد، زیرا ترامپ از قبل گفته بود که پرتاب موشک به فضا از سوی ایران قابل قبول نیست.
روزنامه نیوریورک تایمز امروز پرتاب سیمرغ را این اقدام ناقض برجام ندانست.
روزنامه نووستی چاپ بلگراد پایتخت صربستان نیز امروز با انتشار خبر پرتاب سیمرغ، آنرا آزمایشی موفقیت آمیز برای ایران خواند.
روزنامه پرواد چاپ بلگراد نیز در گزارشی نوشت که ایران ماهواره بر جدید خود را به نام سیمرغ که برای پرتاب ماهواره مورد استفاده قرار می گیرد با موفقیت آزمایش کرد.
دیگر رسانه های خبری صربستان از جمله شبکه سراسری تلویزیون دولتی، تلویزیون خصوصی ب 92، پرتاب موفق آمیز ماهواره ایرانی را بطور گسترده بازتاب دادند.
رسانه های ایتالیایی نیز امروز با مضامین مشابه و انتشار عکس و تصاویر ویدیویی، پرتاب موفقیت آمیز موشک سیمرغ را به نقل از منابع ایرانی منتشر کردند.
خبرگزاری رسمی ایتالیا انسا با عنوان ایران یک موشک ماهواره بر را آزمایش کرد نوشت: ایران با موفقیت موشک سیمرغ که قادر است ماهواره به فضا پرتاب کند را در مرکز فضایی امام خمینی (ره) آزمایش کرد.
خبرگزاری اسکانیوز نیز با انتشار ویدیوی پرتاب این موشک نوشت: آمریکا از این آزمایش موشکی خوشنود نیست. واشنگتن ادعا می کند این یک تحریک و نقض قطعنامه شورای امنیت ملل متحد و اقدامی است که ثبات منطقه را تهدید می کند.
سایر نشریات ایتالیایی از جمله لیندرو، روزنامه ایل سوله و ... با مضامین مشابه این خبر را بازتاب دادند.
خبر پرتاب سیمرغ به فضا در رسانه های عربی و کشورهای آسیایی نیز بازتاب وسیع داشت، از جمله روزنامه النهار الجزایر و روزنامه المستقبل لبنان و نیز روزنامه داون پاکستان آنرا آزمایشی موفقیت آمیز برای تهران خواندند.
رسانه های چین از جمله تلویزیون مرکزی، خبرگزاری رسمی این کشور و تارنماهای چاینا ارگ و گلوبال تایمز روز جمعه با انتشار مطالبی، این اتفاق را یک موفقیت بزرگ فضایی برای ایران عنوان کردند.
شین هوا، خبرگزاری رسمی چین می نویسد که این ماهواره بر از مرکز فضایی امام خمینی (ره) پرتاب شده است که مسئولیت های مهمی در زمینه آمادگی مراحل پرتاب ماهواره و کنترل سامانه ها و نهایتا آزمایش علمی بر عهده دارد.
این رسانه تاکید کرد که پایگاه فضایی مذکور می تواند تمامی نیازهای علمی فضایی ایران را برطرف کرده و بخصوص در زمینه مدار پایین زمین به این کشور برای پیشرفت های بیشتر کمک کند.
«لیو جیه یی سفیر چین در سازمان ملل که ریاست فعلی شورای امنیت این سازمان را نیز بر عهده دارد، درباره «آزمایش های موشکی ایران گفت که این آزمایش ها «در چارچوب توافق هسته ای ایران و قدرت های جهانی نیست و به نظر من مهم این است که اجرای این توافق ادامه یابد.
سایت خبری خبر.7 ترکیه نیز امروز با اعلام این خبر گزارش داد که ایران موشکی را امروز با موفقیت پرتاب کرد که می تواند ماهواره را در مدار زمین قرار دهد.
روزنامه حریت نیز در وبسایت خود نوشت: ایران با پرتاب موشک ماهواره بر به مدار زمین، در مقابل جهان غرب رجزخوانی کرد و قدرت خود را به نمایش گذاشت.
سایت خبری تی.24 ترکیه نیز در این خصوص نوشت: ایران موشک ماهواره بر به فضا پرتاب کرد.
سایت خبری ترکیه آکتوال نیز در این باره نوشت: ایران موشک ماهواره بر به فضا پرتاب کرد.
وبسایت خبری روزنامه خبر.ترک نیز در گزارشی مفصل به تشریح سابقه فعالیت های ایران در زمینه پرتاب موشک و ماهواره به فضا پرداخت.
این رویداد علاوه بر خبرگزاری اخلاص و آناتولی، در سایت خبری کافه سیاست، وبسایت روزنامه جمهوریت، و وبسایت روزنامه ملیت ترکیه نیز منتشر شد.
خبر پرتاب سیمرغ به فضا در رسانه های استرالیا و جنوب شرق آسیا نیز بازتاب داشت.
شبکه خبر آسیا در سنگاپور در خبری نوشت که ایران با موفقیت یک موشک ماهواره بر را در پاسخ به تحریم های جدید آمریکا علیه برنامه موشک های بالستیک جمهوری اسلامی ایران آزمایش کرد.
تارنمای نیوز دات کام استرالیا نیز با پوشش اخبار پرتاب موشک ماهواره بر سیمرغ و گشایش پایگاه ملی فضایی کشورمان، نوشت: ایران به طور موفقیت آمیزی یک موشک ماهواره بر را پرتاب کرد.
به نوشته این تارنما، پرتاب این موشک هنگامی انجام می شود که آمریکا آزمایش موشک های بالستیک ایران را مورد انتقاد قرار داده است.
ناین نیوز دیگر تارنمای استرالیایی نیز با انتشار تصویری از پرتاب این موشک ماهواره بر، نوشت که ایران روز پنجشنبه با موفقیت یک موشک ماهواره بر را آزمایش کرد.
تارنمای راپلر فیلیپین نیز که اخبار پرتاب آزمایشی موشک ماهواره بر سیمرغ را بازتاب داد، در خبری نوشت که این موشک قادر به حمل ماهواره 250 کیلوگرمی تا ارتفاع 500 کیلومتری زمین است.
تارنمای نیوزیلند هرالد کشور زلاند نو نیز نیز با انتشار سه تصویر از پرتاب موشک ماهواره بر سیمرغ و همچنین تصویری از رئیس جمهوری اسلامی ایران، نوشت در یکی از مهمترین گام های پرتاب موشک، ایران روز پنجشنبه به طور موفقیت آمیزی یکی از پیشرفته ترین موشک های ماهواره بر را پرتاب کرد.
تارنمای خبری سی.ان.ان اندونزی نیز در بازتاب اخبار پرتاب موشک ماهواره بر سیمرغ نوشت: تنها چند روز پس از اعمال تحریم های جدید علیه ایران از سوی آمریکا، این یک موشک ماهواره بر به طور موفقیت آمیز آزمایش شد.
رسانه های روسی روزجمعه، برنامه های فضایی ایران را نشانه موفقیت سیاست های دولت و گسترش توانمندی های این کشور خواندند.
*** شبکه تلویزیونی لایف نیوز
شبکه تلویزیونی لایف نیوز امروز جمعه در گزارشی اعلام کرد: ایران ماهواره بر جدید خود به نام سیمرغ را به فضا پرتاب کرد که توانایی حمل ماهواره ای 250 کیلوگرمی را دارد.
رسانه روسی افزود: پرتاب موشک ایرانی با موفقیت انجام شد و بر اساس اطلاعات موجود ماهواره جدید این کشور در ارتفاع 500 کیلومتری مدار زمین می بایست مستقر شود.
شبکه تلویزیونی لایف نیوز سپس به آغاز بهره برداری از پایگاه فضایی ملی ایران به نام امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی اشاره کرد که ماهواره های ایران از آن پرتاب خواهد شد.
*** روزنامه ودوموستی
روزنامه روسی ودوموستی امروز جمعه نوشت: ایران با موفقیت ماهواره بر جدید خود به نام سیمرغ با توانایی حمل ماهواره های سبک وزن را به فضا پرتاب کرد.
در گزارش آمده است: با پرتاب موفق موشک ماهواره بر سیمرغ، پایگاه فضایی امام خمینی (ره) ایران نیز راه اندازی شد. سیمرغ توانایی حمل ماهواره های تا وزن 250 کیلوگرم تا ارتفاع 500 کیلومتری کره زمین را دارد.
روزنامه روسی با اشاره به اینکه ایران قدرت فضایی شده است، نوشت: پرتاب موفق موشک سیمرغ یا سفیر دو یک بار دیگر این واقعیت را تایید می کند که این کشور از فناوری ساخت موشک های قاره پیما و بالستیکی با سوخت مایع برخوردار است.
در گزارش یادآوری شد: آزمایش نخست موشک ماهواره بر سیمرغ روز 19 آوریل 2016 صورت گرفت و موشک بدون محموله به فضا پرتاب شد.
*** نشریه پروفیل
نشریه روسی پروفیل امروز در گزارشی با اشاره به پرتاب موفق موشک سیمرغ نوشت: در ساخت این ماهواره بر جدید ایرانی از فناوری های پیشرفته استفاده شده است.
در ادامه گزارش مشخصات فنی ماهواره بر جدید قید شده است که از آن جمله توانایی حمل 250 کیلوگرم محموله تا ارتفاع 500 کیلومتری مدار پیرامون زمین، طول 27 متری و وزن 87 تنی آن است.
نشریه روسی افزود: با پرتاب موفق سیمرغ، مرکز جدید فضایی ایران به نام امام خمینی (ره) نیز آغاز بکار کرد.
*** پورتال خبری ایران رو
پورتال خبری روسی ایران رو نیز در گزارشی به پرتاب موفق موشک جدید سیمرغ ایران اشاره کرد و نوشت: ایران با موفقیت پیشرفته ترین موشک فضایی خود را به فضا پرتاب کرد.
در گزارش گفته شد: پرتاب موشک سیمرغ از پایگاه فضایی جدید امام خمینی (ره) در استان سمنان و در 220 کیلومتری شرق تهران انجام گرفت.
پورتال ایران رو نوشت: سیمرغ دارای ابعاد بزرگتر از موشک سفیر است که این کشور پیش ازاین به منظور پرتاب ماهواره به فضا آزمایش کرده بود.
در ادامه گزارش یادآوری شد: ایران در سال 2013 میمون به فضا پرتاب کرد و اعزام فضانورد به فضا را نیز برنامه ریزی کرده بود.
پورتال ایران رو نوشت: ایران پیشنهاد کرده است که اطلاعات علمی خود و داده های ماهواره ای را با دیگر کشورها تبادل کند. آخرین پرتاب موفق ماهواره بر در ایران در ماه فوریه سال 2015 انجام گرفت و موشک ماهواره بر این کشور ماهواره ارتباطاتی فجر را در مدار زمین قرار داد.
*** آژانس اخبار فدرال روسیه
آژانس اخبار فدرال روسیه نیز امروز (جمعه) نوشت: ایران با پرتاب موفق ماهواره بر موقعیت خود به عنوان قدرت فضایی را تثبیت کرد.
در این گزارش گفته شد: ایران با موشک سیمرغ ماهواره ای را به وزن 250 کیلوگرم به فضا پرتاب کرد که در مدار کره زمین قرار گرفت.
رسانه روسی افزود: با پرتاب موفق موشک سیمرغ ، پایگاه فضایی امام خمینی (ره) رهبر انقلاب اسلامی (پیروز شده در سال 1979) نیز راه اندازی شد. این پایگاه فضایی مدیریت پرتاب های فضایی و ماهواره های ایران را در اختیار خواهد داشت.
*** روزنامه پراودا
روزنامه روسی پراودا در گزارشی نوشت: موشک ماهواره بر سیمرغ حامل ماهواره 250 کیلوگرمی با موفقیت به فضا پرتناب شد.
«این رویداد همزمان با گشایش پایگاه فضایی امام خمینی (ره) در ایران بود.»
در گزارش آمده است: تلاش قبلی ایران برای ارسال ماهواره به فضا در بهار سال گذشته انجام گرفت اما آن اقدام موفق نبود.
رسانه روسی همچنین به انتقاد مقامهای آمریکایی از ایران و اعمال تحریم هایی علیه این کشور اشاره کرد و نوشت: ایران این انتقادها را رد و اعلام کرده است که به تمامی تعهدات خود در چارچوب برجام پایبند است.
منبع : خبرگزاری اسپاش
http://espash.ir/news